Svetopisemska družba Slovenije Svetopisemska družba Slovenije Kdo smo Kontakt

Življenje z Jezusom - Nova zaveza v sodobnem jeziku

Življenje z Jezusom

Domov | Več | Ugrizni | Prenesi


Ugrizni v Besedo

Skozi šest puščav z Jezusom

Življenje z Jezusom - ugrizni v BesedoSi že doživel, da se počutiš, kot da nekaj manjka, pa ne veš kaj? Da bi nekaj počel, pa ni nobena ideja »ta prava«? Včasih ne znamo niti dobro opisati, kaj nam manjka v življenju. Nekateri krščanski duhovni učitelji so to poimenovali »žeja«, drugi »lakota«, tretji »nemirno srce«. Vsi pa so prišli do istega zaključka: do konca odžeja, nasiti oziroma umiri te lahko samo Bog. Pri njem najdeš tisto »nekaj, kar manjka«.

Letos smo na naslednjih straneh pripravili šest »puščav«: šest priložnosti, da nekaj časa preživiš z Jezusom, z Božjo Besedo. Puščava pomeni, da se odločiš za pustolovščino. To je čas, ki si ga vzameš, da večkrat prebereš odlomek iz Svetega pisma in ob njem premišljuješ o svojem življenju. Ob tem so ti v pomoč vprašanja na naslednji strani. Koliko časa potrebuješ za to? Kolikor ga nameniš. Lahko 5 minut, lahko 15, 20 … Tudi v 5 minutah lahko doživiš dragoceno izkušnjo!

Kratki vodič po puščavi

  • Ko začneš s »puščavo«, si poišči kraj, kjer se dobro počutiš in imaš mir. Najbolje, da tudi mobitel za ta čas utišaš ali celo izključiš. Nato prosi Jezusa, naj ti da Svetega Duha, da boš razumel, kar bereš.
  • Potem odlomek počasi preberi; lahko tudi večkrat. Podčrtaj, kar te nagovori. Nato se ustavi ob tem, kar si podčrtal: Kaj je tisto, kar te je nagovorilo? Na kaj me spominja? Kaj mi to pove za moje življenje?
  • Pri naslednjem koraku si pomagaš z vprašanji, ki so tu spodaj.
  • Na koncu še enkrat pogledaš nazaj: Katera misel mi ostaja? Sem kaj spoznal? Se je pojavilo kakšno vprašanje? Nato se za vse to Jezusu zahvali in tako zaključi s kratko molitvijo.
  • Če se za puščavo odločiš skupaj s prijatelji, si lahko na koncu podelite svoje izkušnje. Pri tem pa je zelo pomembno, da vedno govori le eden, ostali pa ga poslušajo in ne komentirajo. Vsak pove toliko in tisto, kar želi; nihče se ne sme počutiti prisiljen. S tem ohranjamo medsebojno spoštovanje in zaupanje ter spoznavamo moč skupnosti.

Naslednji seznam deluje takole: najprej je številka odlomka, potem so navedeni poglavje in vrstice, nato pa še vprašanja v razmislek. S klikom na številko prideš do besedila odlomka.


Apostolska dela

št. odlomek vprašanja v razmislek
1 1,2–8 Kisle kumarice so kisle, ker so potopljene v kis, češnje v kompotu pa npr. sladke, ker plavajo v sladkanem soku. (Pač ne more biti drugače, ne?) Kaj bi rekel, v kaj je »potopljen« današnji svet, naše življenje? Kaj je najbolj značilno? Jezus obljublja svojim učencem, da nas bo potopil v Svetega Duha – kaj se s tem v življenju spremeni?

Kakšno poslanstvo Jezus zaupa svojim učencem? Kaj to pomeni zame?

2 2,14–21 Na kaj ponavadi pomislimo, če za koga rečejo, da prerokuje? Kaj pa o prerokovanju pove ta odlomek? Si že doživel, kaj podobnega temu, kar je napovedal prerok Joél?
3 2,22–36 Kako Peter gleda na vprašanje, kaj se bo zgodilo po smrti? Kakšne razloge navede za to? V čem je njegov krščanski pogled tako poseben?
4 8,26–39 Kaj pomeni branje Svetega pisma za kristjana? Kaj pomeni za nekoga, ki ni kristjan? Kaj tebi pomeni branje Svetega pisma?

Kako je Filip začel pogovor o veri? Kako ga je nadaljeval? Kako se jaz pogovarjam z drugimi o veri?

5 17,22–34 Pavel se je pri svojem nagovoru oprl na to, kar je videl dobrega pri tistih, ki jim je govoril. Če bi govoril danes v tvojem občinskem svetu, na kaj bi se lahko oprl?

Kako danes ljudje gledajo na prepričanje kristjanov, da se je Jezus po smrti v resnici in nepreklicno vrnil v življenje? Kako na to gledaš ti?

6 19,1–7 Kako bi odgovorili na Pavlovo vprašanje o Svetem Duhu v tvoji župniji oziroma skupnosti? Kako bi odgovoril ti? Kako je prihod Svetega Duha povezan z odločitvijo, da zares hočeš pripadati Vladarju Jezusu?

Berem Besedo
Pobuda za branje Svetega pisma

Si šel skozi vse puščave in želiš več? Začni »brati Besedo«. Obišči spletno stran http://berem.svetopismo.si. in se pridruži pobudi, katere cilj je, da čimveč ljudi Sveto pismo vzame zares in ga »spravi v vsakdanje življenje«. Na spletni strani boš našel seznam stotih odlomkov, ki te bodo vodili skozi celotno Sveto pismo. Izzivalna premišljevanja teh odlomkov poišči v novi knjigi Bistvenih sto. H »grizenju« v Besedo povabi še svoje prijatelje – postani sejalec Besede!

Ugriz v Besedo iz leta 2012
Mojih trideset dni življenja z Jezusom

Klikni tukaj, če si hočeš ogledati pot skozi trideset odlomkov iz prve knjižice.